Pravila dobre kućne nege lica

Korak jedan u nezi lica (i tela) je čistoća, a onda pravilan izbor preparata. Nije dobro ni previše ni premalo!
Uvek koristite proverenu kozmetiku, napravljenu od poznatih proizvođača. Izbegavajte da koristite jeftinu kozmetiku nepoznatih marki. Veliki proizvođači imaju svoje razvojne timove i svaki proizvod se pažljivo testira i ispituje. Oni neće sebi dozvoliti luksuz da naprave loš proizvod jer će to uticati na njihov imidž i dalju prodaju.
Postoje četiri osnovna tipa kože lica i to: normalna, suva, masna i mešovita. Zavisno od tipa kože, nega se razlikuje. Svaki kozmetičar će pravilno odrediti vaš tip kože i način nege.
Pravilna nega kože zavisi od 4 faktora i to od tipa kože, godišnjeg doba, starosti osobe i pola. Pored ovih, moramo poznavati kozmetičke preparate i način njihovog delovanja. Zbog toga se uvek preporučuje savetovanje sa kozmetičarem oko načina nege.
Nega je polovina lepote. Zapostavite negu i to ce Vam se vratiti kao bumerang u vidu bora i akni.
Postoje dva osnovna tipa krema i to dnevne i noćne. Dnevne su hidrantnije i njih lice upija mimikom, noćne su "teže", obzirom da sadrže veći broj aktivnih materija koji hrane kožu. U svakodnevnoj nezi kože, koriste se i dnevna i noćna krema.
Stavljanje kreme na lice podrazumeva da je ono prethodno očišćeno od nečistoća i šminke.
Ne preterujte sa stavljanjem kreme na lice. Višak će samo zapušiti pore na licu. Ukoliko ste preterali sa nanošenjem, tupferom vate odstranite višak.
Stres nepovljno utiče na ceo organizam kao i na kožu obzirom da dolazi do poremećaja cirkulacije i nivoa hormona što se i te kako odražava na kožu. Nemojte se iznenaditi ukoliko vam se zbog stresa pojave akne.
Preparati koje koristite u svakodnevnoj nezi kože lica, ne smeju poremetiti kiselo-baznu ravnotežu kože. Dobro vodite računa o tome.

Čišćenje lica

Pena, mleko, tonik i piling

Pena, mleko, tonik i piling

Čišćenjem skidamo ostatak šminke, prašinu i čestice smoga koji su se zadržale na licu, višak sebuma i znoja, odumrle ćelije epiderma.
Čišćenje mora biti uradjeno temeljno. Lenjost po pitanju čišćenja lica, svakako će nam se osvetiti.
Da bi ovaj elementarni korak kućne nege lica bio dobro odradjen, moramo pravilno odabrati sredstvo za čišćenje koje će odgovarati našem tipu kože. Savet sa kozmetičarkom može biti mudra odluka kako bi se izbegao pogrešan izbor prepartata.
Šminka se mora po povratku kući skinuti sa lica i to detaljno. Ne sme ostati ni najmanji trag šminke na licu.
Voda je dobro sekundarno sredstvo ali je loše primarno sredstvo u procesu čišćenja zato što ne može odstraniti odredjene vrste šminke (npr. vodootpornu).
Ujutru, možemo koristi vodu za čišćenje ako smo prethodno veče, lice detaljno očistili i stavili hidrantnu kremu.
Mlaka voda se koristi da bi se odstranio višak sebuma i znoja a hladna voda da bi se pore skupile. Kombinacija mlake i hladne vode preporučuje se kod masnog tipa kože.
Gradska voda sadrži hlor i kamenac. Ukoliko vam je lice osetljivo na hlor, koristite prokuvanu vodu.
Sapun u čišćenju lica - nikako.
Kod sapuna važi pravilo: može ali od vrata na dole. Lice se nikako ne čisti sapunom obzirom da je on bazan a naše lice kiselo čime se uništava prirodna kiselost lica i zaštitna flora koja se nalazi na površini lica. Takodje, sapun isušuje kožu.
Pena za čišćenje lica se uvek preporučuje jer dubinski čisti lice ne narušavajući bitno normalnu ph vrednost lica. Nakon upotrebe pene, blagom masažom, lice se ispere vodom.https://kozmetikaharmonija.com/proizvodi/friendly-pena-za-ciscenje-za-osetljivu-kozu
Ukoliko nemate puno šminke na licu, na vatu natopite losion i predjite preko lica. Koristan način čišćenja ako ste na putu, ali nije dovoljan za svakodnevnu I uobičajenu negu.
Tonik je pomoćno sredstvo u čišćenju lica - on uklanja ostatke nečistoća i vraća normalnu PH vrednost koži.
Mleko za čišćenje lica se preporučuje obzirom da lice čisti ali ga ne isušuje niti bitno narušava PH vrednost kože.
Nakon čišćenja lica mlekom, lice obavezno predjite tonikom.
Maramice za čišćenje lica su odlično rešenje samo ako ste na putu ili van kuće.

Piling
Pilingom pospešujemo regeneraciju kože tako što uklanjamo sloj mrtvih ćelija sa površine, stvarajući prostor sledećem sloju.
Piling raditi jednom nedeljno u kućnoj nezi. Jače pilinge nikada nemojte raditi same u kući. Prepustite to vašem kozmetičaru.
Piling uraditi pre stavljanja hidrantne kreme. Time ćemo stvoriti bolje uslove za prodiranje kreme u kožu.
Pre stavljanja krema za samopotamnjivanje je takodje korisno uraditi piling. Njime ćemo postići ravnomerno nanošenje i efekat kreme istovremeno izbegavajuci stvaranje flekavosti.
Sredstva za piling u vidu gela se uvek preporučuju. Ona se nanose na vlažnu kožu nakon čega se blagim pokretima tretira lice.
Nikako ne trljati jako kožu sredstvom za piling, oštetićete kožu. Pokreti moraju biti blagi naročito ako imate suvu ili osetljivu kožu.

Maske
Pre donošenja odluke oko izbora maske, savet sa kozmetičarkom je poželjan. Ona će svojom stručnošću i poznavanjem maski na tržištu, preporučiti šta je najbolje za vas.
Dodatni razlog za konsultaciju sa kozmetičarkom je i to što se na tržištu mogu naći veći broj maski čije je delovanje različito - za čišćenje kože, zatezanje, prosvetljivanje, smirivanje kože itd.
Maska se stavlja jednom nedeljno i to maska koja je pravljena za vaš tip kože. Na licu stoji maksimalno 10 minuta nakon čega se skida sa lica vodom ili drugim sredstvom koje je navedeno u uputstvu.
Koža pre stavljanja maske mora biti čista. Nikako ne stavaljati masku ukoliko imate šminku na licu.
Deo oko očiju i usne se ne tretiraju maskom . Za deo oko očijuje potrebna posebna nega i specijalne maske.
U svakom slučaju, pravilna nega lica podrazumeva redovan odlazak kod kozmetičara, gde će vam osoba u koju imate poverenja voditi permanentnu brigu o licu i dekolteu i adekvatnu kućnu negu. Ovo pravilo važi za sve uzraste, stanja i pol osobe. Različit je pristup kozmetičarke, jer će ona znati da primeni tretman koji je za vas najpotrebniji.
Samo redovnom negom možemo sačuvati ono što nam je prirodno lepo, a ono što nam smeta ublažiti ili eliminisati.

Salon