Tretman voćnim kiselinama

Efekti dobre ćelijske obnove kože

Efekti dobre ćelijske obnove kože

Popularan i često vrlo tražen tretman voćnim kiselinama je opravdano popularan kod svih uzrasta, jer su mu mogućnosti popravka stanja kože velike, kratko traje a na efekte ne moramo dugo čekati.
Za dobre rezultate je bitno koje kiseline se koriste i na koji način, što podrazumeva da osoba koja ih koristi bude stručna.
Mi u našem salonu koristimo Eberlin Biocosmetics Acid Line, koja spada u derma kozmetiku, proizvedenu u laboratoriji u Madridu.

Glikolna, mandelična, laktična, kojic - kiseline različitih procenata jačine

Alfa-hidroksi kiseline (AHA) poznatije pod imenom voćne kiseline spadaju među najstarije kozmetičke sirovine. To su organske kiseline koje u molekulima pored karboksilne imaju jednu ili više hidroksilnih grupa. Predstavnici grupe voćnih kiselina su glikolna, mlečna, vinska, jabučna i bademova kiselina.
Glikolna kiselina se dobija iz šećerne trske, mlečna iz fermentisanog mleka, jabučna iz jabuke, bademova iz ekstrakta gorkog badema i vinska iz fermentisanog grožđa. Mlečna kiselina i njene soli čine jedan od puferskih sistema kože, što znači da održavaju pH kože u fiziološkim granicama. Takođe, ulaze u sastav vlažećih faktora kože. Primena voćnih kiselina datira još iz vremena Kleopatre, koja se kupala u kozijem mleku. Za vreme vladavine Luja XV dame su za umivanje koristile staro vino. Smatra se da je 1992. godine plasiran prvi proizvod sa voćnim kiselinama.
Alfa-hidroksi kiseline imaju sposobnost da prodiru u kožu duž njenih slojeva, dok kiseline sa dužim ugljovodoničnim nizom slabije prodiru. Koje će dejstvo biti dominantno i kojim će intenzitetom delovati kiseline na kožu zavisi od više faktora
● molekulske mase aplikovane kiseline
● hemijske i fizičke karakteristike kiseline
● nosača koji je upotrebljen za izradu preparata
● koncentracije kiseline
● pH vrednosti preparata
● koji se drugi pomoćni sastojci nalaze u preparatu
Alfa-hidroksi kiseline se koriste kao terapijsko sredstvo za hemijski piling kože u vrlo visokim koncentracijama od 30 do 70%. U kozmetičkim salonima se, ipak, preporučuje primena kiseline do 40%. U zavisnosti od koncentracije kiseline, pH vrednosti preparata, vrste kiseline i trajanju samog tretmana, piling voćnim kiselinama može biti površinski i srednje dubok.
Voćne kiseline nalaze široku primenu u salonima za negu, sa obzirom na to da se različiti problemi na koži lica i tela mogu tretirati njima. Aplikovane na koži voćne kiseline ispoljavaju sledeća dejstva:
● keratolitičko – dovode do slabljenja kohezionih sila u rožastom sloju
● smanjuju broj orožalih, a povećavaju broj živih ćelija u epidermu
● emolijentno – omogućavaju apsorpciju vode u površne među ćelijske prostore
● povećavaju debljinu granuloznog sloja epiderma
● stimulišu aktivnost fibroblasta i produkciju kolagena
● poboljšavaju cirkulaciju u dermu
● otklanjaju promene izazvane poremećajima pigmentacije
● smanjuju dubinu sitnih bora
● glačaju pore
● poboljašavaju opšti izgled kože
Dejstvo AHA se ispoljava tanjenjem epiderma i popravkom površine kože.
Voćne kiseline se ne primenjuju kod osetljive i iritirane kože, rozacee, kožnih alergija.